2011. június 19., vasárnap

"Az új legenda ..."

A sajtó ezt az ajánlót kapta a meghívóhoz (Milyen jó, ha van még egy újságíró a családban. :-D ):
 
A CSODÁK VÁROSA

… az új legenda.

Sátoraljaújhely nem csak szépsége miatt, hanem azért is egyedülálló település, mert saját tündérlegendája van.
A Perilla-történet a város körüli hegyek kialakulásának fantázia szülte magyarázata.
A legenda szerint a természet erőinek parancsoló nimfa haragra gerjedt, mert a férfi, akit szeretett, Perilla tündért választotta. Dühében felrobbantott egy hatalmas hegyet, ami maga alá temette a szerelmeseket. A helyiek úgy tartják, a tündér, és kedvese az így kialakult hegy-gyűrűben a Koporsó-hegy alatt nyugszanak. 

De a legenda ezzel nem ér véget, hiszen Perilla – mint kiderül – nem halt meg …

A Csodák Városa nem egy szokványos mesekönyv, hiszen minden helyszín létezik, a fantázia szülte epizódoknak kereteket adó események, tárgyak mind részei a várostörténetnek.
Tündérek, gorgok, manók, beszélő szobrok népesítik be a várost, akik egy olyan kisfiútól kaphatnak egyedül segítséget, aki nem is akar Sátoraljaújhelyre költözni. Az izgalmakban bővelkedő kalandok során Bagladi Boldizsár eljut a város legérdekesebb helyeire, időutazáson vehet részt, amelyen találkozhat a Csodarabbival, véletlenül összefut Kazinczy szellemével, találkozik a kissé már szenilis Szepsi-Lackó Máté apáttal, az első aszúbor készítőjével, de az egykor a város határában megégetett boszorkányok utódaival is. Eközben megismeri, és megszereti a várost, amely az otthona lesz…

Szathmáry-Király Ágnes meséje több szempontból is hiánypótló alkotás. A 8-14 éves korosztály számára ugyanis manapság nagyon kevés irodalmi mű születik. Emellett izgalmas, a gyerekek számára is érdekes formában – ugyanakkor pontosságra törekedve - tárja fel Sátoraljaújhely gazdag múltjának egy részét, a ma is fellelhető érdekességeket. Így a fiatalok szemét ráirányítja azokra a különlegességekre, amelyek mellett többnyire közönyösen elsétálnak nap-mint nap, és talán olyanok is akadnak majd, akik a mese olvasása során kapnak kedvet, hogy ellátogassanak a csodák városába…

A könyv a Sátoraljaújhely várossá válásának 750. évfordulója alkalmából zajló egész éves rendezvénysorozat részeként jelenik meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése